tiistai 12. kesäkuuta 2012

Aquilegia "Sauli Niinistö"

Aquilegia "Sauli Niinistö"
Kesän 2012 kukkija nro 6


Blogini tekstissä  Presidenttiakileijat                   4. helmikuuta 2012  lupasin  nimetä kesän 2012 komeimman uuden risteymän tasavaltamme tulevan presidentin mukaan. Silloin oli vasta presidentinvaalien äänestys käynnissä.

Valintani perusta on nyt kokonaisuus, ei niinkään kukan värien loistokkuus tai hienous. Tämä yksilö kasvaa lemmikkiensä ympäröimänä ja Pohjolan Kuningatar -ruusujen vieressä talon pääportaikon juurella.

Sen lehdistö on hyvin vankkaa ja väriltään syvän sammalenvihreää.
Koko kasvin korkeus on noin 80 cm.

Kasvin tämänhetkisestä neljästä kukkavarresta kolme aukoo oikeanpuoleisen kuvan näköisiä kukkia. Mutta se neljäs kukkavarsi kantaa osittain clematistyyppisiä kukintoja, joissa on vain yksi tai kaksi kannusta. Kukat eivät näytä tuholaisten tekemältä taiteelta; jotkutko perintötekijät muotoilevat noita komistuksia?

Värit ovat suurinpiirtein samanlaiset kummissakin kukissa; hentoa  lilaa päällyshame, alushame vaaleampaa  lilaa. Joidenkin ulompien kehälehtien kärjissä on vihreät pilkut.

Joskus olen nähnyt jonkun kuvaavan akileijankukkaa linturykelmäksi.
Eikös vaan tuo vasemmanpuoleinen kukka näytä siltä, että siinä on ylväs lintu ylitse muiden; katselee alaspäin valtakuntaansa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.