keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Akileijan taimiko? ei, ei ole!

Lehtoängelmän taimi

Sekoitan lehtoängelmän taimen helposti akileijan taimeen; puutarhamyymälässä innostuneesti tartuin taimipurkkiin, että siinäpä akileijalajike, jollaista en ole ennen nähnyt, erikoinen nimikin.

Lehtoängelmän nimi ruotsiksi on aklejruta. Sen tieteellinen nimi on Thalictrum aquilegiifoilum, ja se tarkoittaa "akileijalehtinen".  Lehtoängelmän kukat ovatkin sitten aivan erilaiset kuin akileijan kukat. 

Alla pari kuvaa, joissa tuo lehtoängelmän taimi istuu kahden erilaisen akileijan lehtiruusukkeen vieressä, eikö olekin yhdennäköisyyttä runsaasti?!
Blogini tekstissä 3.8.2012 Sekaisin akileijoista kirjoitin aiemmin tästä aiheesta luettuani norjalaisesta puutarhalehdestä lehtoängelmästä luullen sitä akileijaksi.  Alla oleva kuva on sen Norsk HAGE tidend 6/2012:n sivusta esittäen lehtoängelmän kukintoa.Tämän tekstin lähteinä olen käyttänyt Karin Berglundin toimittamaa Unelmien puutarha -kirjaa (Otava 1996) ja Antti Riikosen Suomalainen perennakäsikirjaa (WSOY 2001).

2 kommenttia:

  1. Ängelmät ovat aivan ihania! Niillä on kai kaikilla tuollaiset akileijamaiset lehdet, mutta hyvin sirot, ne erottaa juuri tuosta vähän ilmavammasta ilmeestä. Ostin juuri omalle pihalleni tuon lehtoängelmän tummavartisen ja tummempikukkaisen lajikkeen 'Black Stockings'. Valitettavasti omista ängelmistäni ei ole noussut esiin vielä muita kuin tavallinen lehtoängelma, voi kun muut eivät olisi kuolleet! Aika paljon on vielä perennoja joita saa jännätä, nousevatko vai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että niin ängelmäsi kuin muutkin perennasi sieltä vielä nousevat. Viime talvi oli kai jotenkin paha joidenkin kasvien suhteen. Itseltäni on tainnut paleltua muutama akileija ja mm. mahonia -pensas. Ne kasvoivat kohdissa, joista syystalven lumet olivat sulaneet ja sitten tuli kovat pakkaset, eikä niillä ollut siis paksua peittoa päällään?!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.