Minua on kiusannut se, että akileijoissa näyttäisi latinalaisten nimien perusteella olevan kaikenlaisia alalajikkeita, mutta en ole tiennyt miten niitä luokitellaan tai minkälaisen järjestyksen ne muodostavat.
Eihän ne voi olla mitään epäjärjestyksessä olevaa sakkia, vaikka ovatkin vallattomia viettelijättäriä!
Robert Noldin kirjasta COLUMBINES, Aquilegia, Paraquilegia, and Semiaquilegia (TIMBER PRESS 2003) löysin akileijojen alkuperään liittyvän jaottelun, eli siis mistä kyseistä akileijaa on löydetty luonnonvaraisena kasvamassa.
1. Asian species of Aquilegia
2. European species of Aquilegia
3. North American species of Aquilegia
Aasialaista alkuperää olevia akileijoja minulla on japaninakileija, siperianakileija, tuoksuakileija ja sitten se jumalainen Aquilegia viridiflora.
Eurooppalaisia akileijoja minulla on ainoastaan tavallinen Aquilegia vulgaris. Muita eurooppalaista alkuperää olevia olisivat mm. atrata, nigricans, viscosa, ottonis, barbaricina, pyrenaica, einseleana ja alpina.
Pohjois-Amerikkalaista alkuperää olevia minulla on Aquilegia skinneri eli meksikonakileija ja Aquilegia chrysantha. Muita sieltä kotoisin olevia olisivat mm. saximontana, micrantha, jonesii, grahamii, formosa, elegantula, chaplinei ja canadensis.
Aquilegia elegantula kuulostaa erityisen ylväältä, löytäisiköhän sitä jostain. Entäs chaplinei? Kiinnostava!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.