tiistai 4. kesäkuuta 2013

Aquilegia formosa, Tuliakileija

Aquilegia formosa, Tuliakileija
Kesän 2013 kukkija nro 5

Tämän tuliakileijan ostin tänä keväänä Vakka-Taimesta. Kasvin korkeus on noin 50 cm. Kukat ovat kooltaan pienehköt, ja niiden väri on sellaista erikoista punaista, jota on vaikea kuvailla ja kuvata. Lähinnä väri muistuttaa tummantiilenpunaisen eri sävyjä. Toisessa yksilössä on hieman vaaleammat sisemmät kehälehdet. Molemmilla on hyvin ulkonevat heteet.
Taitavat olla hieman erilaiset kuin mitä A.Riikonen alla kuvailee.

Antti Riikonen(Suomalainen perennakäsikirja WSOY 2001) kuvailee tuliakileijan kukintoa näin; "Kukat ovat 3-4 cm leveät ja sijaitsevat runsaskukkaisessa kerrannaistertussa 50 cm korkeiden varsien latvoissa. Ne muodostuvat viidestä keltaisesta terälehdestä, joiden mesikannus on lyhyehkö, punainen ja melko suora, sekä viidestä punaisesta, säteittäisestä ja terämäisestä verholehdestä."
Akileijan kukka rakenteeltaan on siis sellainen, että siinä on viisi ns. ulompaa kehälehteä ja niiden keskellä tai sisällä on viisi ns. sisempää mesikannusta. Taaksekaartuvat kannukset ovat jatkumoa sisemmille kehälehdille, eli ovat siis samaa kukan osaa. Käytetyt nimikkeet (terälehti, kehälehti, verholehti, mesikannus, kannukset)  vähän vaihtelevat puutarhuri-kirjoittajien mukaan. En tiedä sitten, mitkä ovat kaikkein oikeimmat viralliset nimitykset.

2 kommenttia:

  1. Voi kuinka paljon erilaisia akileijoja onkaan! Tämä osui heti silmään, ja oli pakko vielä palata ihailemaan :) Ihana tummanpunainen sävy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, minustakin se on erikoisen kauniin punainen.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.