tiistai 2. huhtikuuta 2013

Akileijan siementen talvi päättyi

Tänään siirsin kolme rasiallista kylvömultaan istutettuja akileijan siemeniä kuistilta huoneen lämpöön,
tervetuloa uudet kaunottaret kevääseen ja kesään!

Talvi eli kylmäkäsittely saa nyt jäädä taakse.
Aikamoinen vajaan parin kuukauden talvi se noilla siemenillä on ollutkin;  yli parinkymmenen asteen pakkasia ja nyt viimeisen kuukauden aikana hurja vaihtelu lämpötilassa eri vuorokauden aikoina.

10.2.2013 -tekstissäni olen kertonut, mitä tänä keväänä yritän kasvattaa.
Uusia lumoojattaria voisi syntyä mm. viereisen kuvan Nora Barlowin jälkeläiselle, joka itsekin on jo risteytymä. Sen ympärillä on kasvanut monenlaisia lajikkeita, joten - aah miten jännittävää - noista jälkeläisistä voisi tulla vaikka minkä näköisiä!!!

Ensin nyt kyllä alan jännittämään sitä, että itävätkö siemenet......
sen jälkeen, että selviävätkö taimet aikuiseksi....
jne.

12 kommenttia:

 1. Siemenkasvatus on kuin jännittävää uhkapeliä! Odotan mielenkiinnolla mitä sieltä tulee. Vaan eivät taida kukkia vielä ensimmäisenä vuonna, ainakin näin muistelen itse kasvattamieni valkoisten lehtoakileijojen kohdalla. Joutuu jännittämään aika pitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, eli kesään 2014 saamme odottaa noita kukintoja,
   mutta sitä ennen,
   tänä tulevana kesänä on jännitettävänä niiden kasvien kukat, joiden lehtiruusukkeet löytyivät viime kesänä milloin mistäkin ja siirtelin niitä kukkapenkkiin.

   Muuten, meillä on vasta pieniä sulaneita aukkoja kukkapenkeissä, mutta löysin jo kaksi kasvuun lähtenyttä akileijaa; semmoisia puolen senttimetrin lehtisykeröitä!!!

   Poista
 2. Akileija on silläkin tavalla palkitseva puutarhakasvi, että noita pikkupikkusykeröitä ilmestyy todella varhain ja ne kasvavat vauhdilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät on sitten suuri huoli, että paleltuvatko sykeröt yöpakkasilla, mutta kyllä ovat tainneet aina selvitä hengissä. Urheita pikkupikkusykeröitä!

   Poista
 3. Viherpihalehden innoittamana löysin tänne ja heti kysynkin. Kuinkahan mun siementen käy, kun laitoin ne syksyllä purkkiin ja ne ehti vähän itääkin. Ovat nyt lumen peitossa tuolla pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys Amalia,
   jos ne oli ihan pikkuruisia taimia; siis alle kymmensenttisiä, niin arvelen, etteivät ole selvinneet talvesta, ikävää. Mutta yleensä kaikki siemenet eivät heti idä, joten luultavasti ja toivottavasti seassa oli itämättömiä, jotka nyt sitten keväällä lähtevät kasvuun.
   Minkälaisen akileijan siemeniä ne ovat?

   Poista
  2. Nyt en ole varma, mutta mielikuva on, että sinistä ja valkeaa. Voi olla ihan jotain muuta. Sain ne Anjalta tuota Anja-Reginan aitasta. Voi harmi, jos ovat kuolleet, kun ehdin jo niistä valmiiksi nauttia :( Sitä sitten on vaan lähdettävä ostoksille kunhan ilmat lämpiää. Minulla on vaan noita lehtoakileijoja.

   Poista
  3. Älä vielä luovu toivosta!
   Olisi mielenkiintoista tietää sitten, että miten niiden kävi. Kertoisit siitä täällä ja/tai omassa blogissasi sitten?!

   Poista
 4. Hei!

  Laitoin tänään itämään neljää akileijaa :) Uskallanko laittaa purkit ulos, vaikka tulisi yöpakkasia? Aika myöhään nuo laitoin, toivottavasti ehtivät kesän aikana kasvaa niin, että jaksavat talvehtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei Kattila,
   akileijat yleensä tarvitsevat kylmäkäsittelyn, jos siemenpussissa tai ohjeissa ei ole erikseen mainittu, etteivät tarvitse. Joten sinuna laittaisin purkit ulos ja toivoisin, että olisi yöpakkasia. Pitäisin niitä vähintään kaksi viikkoa ulkona, ja sitten sisälle lämpimään odottelemaan niiden itämistä.
   Jos taas tiedät, että nuo akileijan siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä, niin sitten pidä vain lämpimässä purkit.
   Onnea akileijojen kasvatukseesi!
   Niitä on siis neljää eri lajia, mitä ne ovat? Onko Sinulla ennestään jo akileijoja?

   Poista
  2. Hei vielä Kattila,
   löysinkin blogistasi vastauksen tuohon toiseksi viimeiseen kysymykseeni. Erityisesti meksikonakileija eli skinneri on mielestäni oikea herkku!
   Unohdin edellisessä viestissäni neuvoa sitä, että jos nyt on jo sekä öisin että päivisin lähemmäs kymmenen astetta lämmintä ulkona, niin silloin kylmäkäsittely hoituu jääkaapissa tai pakastimessa.

   Poista
  3. Kiitos vastauksestasi! Laitan purnukat ulos ja toivon parasta :) Siemenet olen saanut harrastajalta, joka on kerännyt ne omista kasveista. Olen aivan ihastunut akileijoihin, ehdottomasti yksi kauneimmista kukista! Viime vuonna laitoin myös siemenestä itämään ja kasvoivatkin kivasti. Ne menivät kuitenkin äitini pihalle, sillä mulla oli muutto edessä. Toivottavasti ne ovat selvinneet talvesta ja äidin pihalla olisi jo kukivia akileijoja tänä kesänä.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.