perjantai 10. tammikuuta 2014

Aika tilata siemeniä!

Nyt alkaa olla aika tilata akileijan siemeniä, jotta ne ehtivät kylmäkäsittelyyn ajoissa.


Oheisen kuvan ryöstin akileijojen äidin Carrie Thomasin sivuilta www.touchwoodplants.co.uk. Sieltä löytyy varmaankin monipuolisin valikoima mitä erikoisempia akileijoja; mm. tuon kuvan kaltaisia harvinaisia punaisia, oransseja ja keltaisia erittäin kerrottukukkaisia lajikkeita.


Korpikangas Siemen- Fröllä on tarjolla tänä vuonna "William Guinnes"ia, Biedermeier -mixiä, "Lime Sorbet"ia, "Nora Barlow" -mixiä, "Petticoat Pink"iä, "Tower Light Blue"ta ja "Mc Kana" -mixiä.

Isoäidin Kasvit - siemenluettelossa kaupattiin yhtä vulgaris -lajiketta.

16 kommenttia:

 1. OOo- 'Tower Light Blue' olisi ihana! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Tilaus tuli tehtyä! Akileijoista Lime Sorbet ja Tower Light Blue. Sekä unikkoja...
  Sinulla varmaan on jo "Lime Sorbet". Oletko postannut siitä kuvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria K mielenkiinnosta, olen kuvannut Lime Sorbetin 2.7.2012 tekstissäni; http://akileijat-nuokuningattaret.blogspot.fi/2012/07/aquilegia-lime-sorbet.html

   Poista
  2. Kaunis kuva löytyi! Katsotaan josko saan siemenistä taimia kasvatettua...

   Poista
 3. Nytpä taisin löytää oikean paikan, josta kysyä neuvoa.... Miten akileijoja kannattaisi kylmäkäsitellä? Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kylmäkäsitellyt muutamalla tavalla ja tulos ollut kaikilla tavoilla yhtä hyvä. Olen kylvänyt siemenet astiaansa, kostuttanut ja parin päivän päästä laittanut jääkaappiin tai pakastimeen ja pitänyt siellä noin kuusi viikkoa tai niin kauan kunnes koittaa järkevä aika ottaa ne huonelämpöön itämään. Olen myös laittanut ne ulos suojaisaan paikkaan kokemaan todellista talvea. Liian aikaisin ei kannata ottaa lämpimään itämään, ettei taimista tule liian honteloita; olen tainnut melkein vasta huhtikuun puolessa välissä - loppupuolella aloittaa siementen idättämisen. Ne ehtivät kuitenkin kasvaa pikkutaimiksi niin, että ennen juhannusta voi laittaa jo ulos maahan, ja sitten ne ehtivät kasvaa reilun kokoisiksi puskiksi ennen talvea.
   Onnea Sinulle akileijojen kasvatukseen!

   Poista
 4. Onpas pörheän näköisiä akilleijoja! Kannukset kuitenkin paljastavat kasvin akilleijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikissa akileijoissa ei ole kannuksia, mm. Nora Barlow -akileijoissa niitä ei ole. Eikä nukenakileijassa, joka nykyään luetaan mukaan akileijoihin. Kiitos Irene kommentistasi!

   Poista
 5. Ompas siinä pirteän värisiä hörhelöitä! ;)

  Voiko akileija-kylvöksen laittaa ulos pakkaseen vaikka siellä ei nyt ole juurikaan lunta suojana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmyyttä ne juuri kaipaavatkin eli siis kylmäkäsittelyn, joten laita vaan kylvöksesi ulos. Onnea kaunotarten kasvattamiseen!

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Jotenkin olin kuvitellut, ettei astia saisi ihan kauttaaltaan jäätyä, että siemenet kärsisi siitä. Mutta eipä sitten hätiä mitiä, ei tule jääkaappiinkaan ahdasta. On nimittäin jonkun verran akileijansiemeniä kokeiltavana, kerättyjä ja ostettuja. ;)

   Poista
 6. Onkohan tämä mies sulle jo tuttu? http://www.clausdalby.dk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vihjeestä Amalia; taitaapa olla tutustumisen arvoinen!

   Poista
 7. Pakko kysyä, kun olet asiantuntija, että kauan noin keskimäärin kestää, jos siemenestä alkaen kasvattaa akileijoja, että ne kukkivat? Olen haaveillut esim. William Guinness -lajikkeesta jo pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei hei KesäKukka,
   tämä vastaukseni perustuu pääasiassa omaan kokemukseeni. Jos nyt vielä tänä keväänä ehdit kylmäkäsitellä (siemenkylvös esimerkiksi jääkaapissa noin 4-6 viikkoa) siemenet, niin taimet ehdit kesän aikana istuttaa maahan lopulliseen paikkaansa ja ne ehtivät kasvattaa vähän lehtiruusuketta, niin jo kesällä 2015 saat ihailla kauniita kukkia.
   William Guinness eli Harakka on oikein oiva valinta, Siinä on erikoisen kaunis kukinto, ja se kukkii runsaasti.
   Onnea akileijojen kasvatukseen!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.